Jeszcze zanim rozpocznie się sezon truskawkowy i w domach będą dominować ciasta truskawkowe może przygotujecie ciasto jabłkowo-agrestowe.
Składniki
Ciasto
- 150 g mąki pszennej;
- 100 g zimnego masła;
- 3 żółtka;
- 30 g cukru pudru;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 8 g cukru wanilinowego;
- szczypta soli.
Beza
- 3 białka;
- szczypta soli;
- 150 g drobnego cukru do wypieków;
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej;
- 50 g płatków migdałów.
Galaretka
- 3 galaretki agrestowe;
- 3 duże jabłka;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- 3 szklanki wrzącej wody.
Krem
- 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%;
- 250 g schłodzonego serka mascarpone;
-1 łyżka cukru waniliowego;
- 2 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto połącz i szybko zagnieć. Gotowe uformuj w kulkę i owinięte w folię spożywczą schłodź w lodówce około 30 minut. Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Schłodzonym ciastem wyłóż dno przygotowanej formy (u mnie blaszka o wymiarach 23 x 23 cm) i ponownie włóż do lodówki na 30 minut. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwaj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez około 15-20 minut, do zezłocenia. Gotowe wystudź.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier i ubijaj do momentu otrzymania błyszczącej piany. Na końcu nie przerywając ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Blaszkę o wymiarach 23 x 23 cm wyłóż papierem i rozsmaruj na nim pianę na wielkość formy, a wierzch oprósz płatkami migdałów. Piecz w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Gotową bezę wystudź.
Galaretki rozpuść w 3 szklankach wrzącej wody. Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj sok z cytryny, wymieszaj i odciśnij sok. Kolejno wymieszaj z tężejącą galaretką.
Tężejącą galaretkę z jabłkami wyłóż na chłodne ciasto, wyrównaj i włóż do lodówki.
Krem przygotuj przed samym wyłożeniem na ciasto. Wszystkie jego składniki połącz w misce i ubijaj do otrzymania gęstego kremu (należy uważać, aby krem się nie zważył z powodu zbyt długiego ubijania). Gotowy krem wyłóż na galaretkę, wyrównaj, a na wierzchu połóż wystudzoną bezę.
Ciasto należy schłodzić.
Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto je wykorzystywać w ciastach.