Ciasto styropian

Ciasto styropian

Ciasto styropian, czyli znany sernik bez sera. Smakuje jak sernik, ale przygotowywany jest na bazie śmietany. Ja do tego ciasta dodaję kwaśnych owoców z konfitury oraz wiórki kokosowe, ale można z nich zrezygnować.


Składniki

Ciasto

- 240 g mąki;
- 150 g zimnego masła;
- 3 żółtka;
- 1 łyżka kwaśnej śmietany;
- 2 łyżki cukru pudru;
- szczypta soli.

Masa (składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

- 3 białka;
- szczypta soli;
- około 700 g śmietany 18% (czasami używam 12%);
- pół szklanki cukru pudru;
- 1 łyżka cukru waniliowego;
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- ewentualnie 3 łyżki wiórków kokosowych.

Dodatkowo

- ewentualnie wiśnie z konfitury.

Ciasto styropian

Przygotowanie

Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodaj pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki i szybko zagnieć ciasto. Gotowe ciasto podziel na dwie części i włóż do lodówki na około 30 minut.
Blachę o wymiarach około 23 x 23 cm wysmaruj masłem i połowę ciasta ułóż na spodzie blaszki. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piecz przez około 15-20 minut. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Kolejno dodawaj po 1 łyżce cukru i cukier waniliowy. Nie przerywając ubijania powoli wsyp proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Za pomocą szpatułki stopniowo wmieszaj śmietanę i wiórki kokosowe.
Na podpieczony spód wylej przygotowaną masę i wyrównaj, a na wierzchu poukładaj owoce. Na owoce zetrzyj na tarce drugą połowę ciasta.
Piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ciasto studź w uchylonym piekarniku.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.