Biszkoptowa rolada z bitą śmietaną

Najłatwiejsza i bardzo ekonomiczna rolada. Tym razem tylko zrolowane ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną, ale za to po upieczeniu znalazłam granata i jego pestki bardzo fajnie się z nią skomponowały.

Biszkoptowa rolada z bitą śmietaną


Składniki

Biszkopt

- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka);
- 100 g cukru;
- 100 g mąki pszennej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- szczypta soli.

Dodatkowo

- 400 ml śmietany 30%, 36%;
- 1-2 łyżki cukru pudru.

Biszkoptowa rolada z bitą śmietaną

Przygotowanie

Białka ze szczyptą soli, następnie stopniowo dosypuj cukier i miksuj, aż powstanie sztywna piana. Kolejno dodaj pojedynczo żółtka i zmiksuj. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wsypuj partiami do masy jajecznej, ciągle miksując.
Dużą blachę (np. z wyposażenia piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia i na nim równo rozsmaruj ciasto.
Piecz przez około 10-15 minut, w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180°C, aż biszkopt ładnie się zrumieni.
Po upieczeniu gorący biszkopt przełóż na ściereczkę papierem do góry. Zdejmij papier i wraz ze ściereczką zroluj. Zostaw do wystygnięcia.
Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Wystudzony biszkopt rozwiń, rozsmaruj po całości bitą śmietanę zostawiając ok. 2 cm margines nie posmarowanego ciasta przy jednym dłuższym boku, żeby podczas zwijania śmietana nie wypływała. Delikatnie zwiń biszkopt ze śmietaną i wstaw do lodówki.
Przed podaniem oprósz roladę cukrem pudrem.