Biszkopt z malinami i kokosem

Biszkopt z malinami i kokosem

Prosty i bardzo smaczny. Mało pracy, a sporo przyjemności. Takie ciasto to 100 % deska ratunku :)


Składniki

- 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka);
- szczypta soli;
- 2/3 szklanki cukru;
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 20 dag wiórek kokosowych;
- 1 szklanka malin (można dodać również kawałeczki ananasa);
- ewentualnie cukier puder do oprószenia.

Biszkopt z malinami i kokosem

Przygotowanie

Białka ze szczyptą soli ubij na sztywna pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Kolejno dodaj żółtka, oczywiście dalej ubijając. Mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, za pomocą łyżki delikatnie połącz z ciastem. Następnie dodaj kokos i znów całość delikatnie wymieszaj.
Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, o bokach 23 cm.
Wymyte i osuszone maliny delikatnie obtocz w mące ziemniaczanej i poukładaj na wierzchu ciasta, delikatnie wciśnij w ciasto.
Piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Wystygnięty oprósz cukrem pudrem. Można również na wierzch wylać tężejącą galaretkę.

Biszkopt z malinami i kokosem