Prosty i bardzo smaczny. Mało pracy, a sporo przyjemności. Takie ciasto to 100 % deska ratunku :)
Składniki
- 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka);
- szczypta soli;
- 2/3 szklanki cukru;
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 20 dag wiórek kokosowych;
- 1 szklanka malin (można dodać również kawałeczki ananasa);
- ewentualnie cukier puder do oprószenia.
Przygotowanie
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywna pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Kolejno dodaj żółtka, oczywiście dalej ubijając. Mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, za pomocą łyżki delikatnie połącz z ciastem. Następnie dodaj kokos i znów całość delikatnie wymieszaj.
Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, o bokach 23 cm.
Wymyte i osuszone maliny delikatnie obtocz w mące ziemniaczanej i poukładaj na wierzchu ciasta, delikatnie wciśnij w ciasto.
Piecz przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Wystygnięty oprósz cukrem pudrem. Można również na wierzch wylać tężejącą galaretkę.