Basler Leckerli

Basler Leckerli

Czyli pierniczki z Bazylei. Z migdałami, miodem i cynamonem ...


Składniki

Ciasto

- 40 dkg płynnego miodu;
- 5 dkg drobnego cukru;  
- 45 dkg mąki;
- 1 łyżka sody oczyszczonej;
- 1 łyżka przyprawy do piernika;
- 1 łyżka cynamonu;
- 40 dkg grubo mielonych lub posiekanych migdałów;
- 10 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej;
- 3 łyżki amaretto;
- ewentualnie 2-3 łyżki letniej wody.

Lukier

- 1/2 szklanki cukru pudru;
- 2 łyżki soku z cytryny.

Basler Leckerli

Przygotowanie

W rondelku połącz miód z cukrem i podgrzewaj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Jeśli masz miód w postaci stałej, również go możesz wykorzystać, gdyż w czasie podgrzewania rozpuści się.
Do dużej miski przesiej mąkę, sodę, przyprawy do piernika oraz cynamon. Następnie dodaj migdały, skórkę pomarańczową, amaretto oraz lekko przestudzony miód.
Wszystkie składniki możesz wyrobić za pomocą miksera. Niestety mój mikser nie radzi sobie z nim, więc wyrabiam ręką. Ciasto jest lepkie i ciężko się z nim pracuje, jednak przed włożeniem na blaszkę musi być gładkie. Gdyby było bardzo sypkie dodaj wody.
Gotowe ciasto przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, u mnie o wymiarach 24 x 40 cm. Dłonie oprósz mąką i rozłóż równo ciasto w formie.
Piecz w temperaturze 180ºC przez około 25 minut.
Przygotuj lukier i wysmaruj nim, ciepły lecz nie gorący piernik, a następnie ostrym nożem pokrój na kwadraty.

Przepis kilka lat temu dostała moja mama od koleżanki, która miała przyjemność mieszkać w Szwajcarii.

Basler Leckerli

Basler Leckerli

Basler Leckerli

 

Szwajcarskie inspiracje