Babka kukurydziana z czekoladową polewą

Babka kukurydziana z czekoladową polewą

Smaczniutka, a zarazem bardzo łatwa do przygotowania.


Składniki

Ciasto

- 5 jajek (białka oddzielone od żółtek);
- szczypta soli;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta;
- 1/2 szklanki cukru;
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta;
- 2/3 szklanki mąki kukurydzianej;
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 2-3 kropelki aromatu waniliowego do ciast Delecta.

Polewa

- 100 g mlecznej czekolady;
- 120 ml śmietanki 30%;
- 2 łyżki masła.

Babka kukurydziana z czekoladową polewą

Przygotowanie

Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, cukier waniliowy i ubij nadal, aż masa będzie lśniąca. Następnie dodaj pojedynczo żółtka, aromat waniliowy i jeszcze chwilę ubijaj. Do ubity jaj, stopniowo dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie połącz za pomocą szpatułki.
Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką kukurydzianą okrągłej formy z kominem (u mnie o średnicy 23 cm).
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 30-40 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Wyjmij i wystudź.
Przygotuj polewę. Do rondelka wlej śmietankę i podgrzej. Następnie wsyp połamaną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Dodaj masło i połącz składniki.
Lekko ostudzoną polewą posmaruj górę chłodnego ciasta. Pozostaw do stężenia.

Babka kukurydziana z czekoladową polewą

Babka kukurydziana z czekoladową polewą

Wielkanocne wypieki z Delectą