Babka jabłkowo-cynamonowa z orzechami

Babka jabłkowo-cynamonowa z orzechami

Zapraszam na przepyszną babkę z jabłkami i orzechami, pięknie pachnącą cynamonem. W naszym domu jest ona bardzo lubiana. Poprzez dodanie do niej jabłek startych na tarełku jest wilgotna, nie kruszy się i bardzo ładnie się kroi. Polecam ją gorąco. Z pewnością upieczecie ją nie jeden raz…


Składniki

Ciasto

- 50 g dowolnych orzechów;
- 350 g mąki;
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu;
- 3 jajka;
- 150 g cukru;
- 240 ml oleju;
- 2 jabłka.

Dodatkowo

- cukier puder do oprószenia.

Babka jabłkowo-cynamonowa z orzechami

Przygotowanie

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Orzechy posiekaj, ale niezbyt drobno.
Mąkę wraz z sodą oraz proszkiem do pieczenia przesiej i wymieszaj z solą oraz cynamonem.
Obrane jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
W misce utrzyj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Miksując masę na najwyższych obrotach miksera, cienkim strumieniem wlej olej.
Za pomocą szpatułki wmieszaj starte jabłka, a następnie delikatnie wmieszaj przygotowaną mąkę i posiekane orzechy. Mieszaj tylko do połączenia się składników.
Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy z kominem o średnicy ok. 23 cm.
Piecz przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C do tak zwanego „suchego patyczka”.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Babka jabłkowo-cynamonowa z orzechami

Babka jabłkowo-cynamonowa z orzechami