Babka dla osób pełnoletnich ;) ponieważ zawiera w sobie sporo ajerkoniaku. Jest puszysta i szybka do przygotowania.
Składniki
Ciasto
- 5 jajek;
- 150 g cukru pudru;
- 3 łyżeczki cukru waniliowego najlepiej z prawdziwą wanilią;
- szczypta soli;
- 125 ml oleju;
- 200 ml ajerkoniaku;
- 250 g mąki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo
- do nasączenia kilka łyżek ajerkoniaku;
- do posypania cukier puder.
Przygotowanie
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Całe jajka utrzyj z solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości.
W kubku dokładnie wymieszaj ajerkoniak z olejem i połącz z masą jajeczną.
Następnie stopniowo dodaj przesianą mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Utrzyj składniki na gładką masę.
Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą okrągłej formy z kominem (u mnie o średnicy 23 cm).
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 45 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Po upieczeniu, w pęknięcia na wierzchu ciasta możesz dodatkowo wlać ajerkoniak. Odczekaj, aż likier wsiąknie w ciasto, po czym wyjmij z foremki i posyp cukrem pudrem.