Niedaleko spadają od amoniaczków ;)
Składniki
Ciasto
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków;
- 2 czubate szklanki mąki;
- 1 szklanka mleka;
- 2 jajka;
- 1 czubata łyżka amoniaku spożywczego;
- 120 g roztopionego masła;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżka cukru waniliowego;
- szczypta soli.
Lukier
- cukier puder;
- sok z cytryny.
Przygotowanie
W miseczce połącz najpierw jajka z mlekiem oraz amoniakiem i zmiksuj. Kolejno dodaj pozostałe składniki i mieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
Ciasto nakładaj za pomocą łyżki na wyłożoną papierem dużą blaszkę do pieczenia (używam blachy z wyposażenia piekarnika). Na każde ciastko nakładaj mniej więcej 1 lub 1 i 1/2 łyżki ciasta. Pomiędzy ciastkami zostawiaj spore odstępy.
Piecz około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C,aż do zezłocenia.
Przygotuj gładki lukier i polukruj gotowe ciasteczka (lukier proponuję przygotować wg własnych upodobań).