Aglio olio

Aglio olio

To jeden z najprostszych sosów do makaronu. Całość pyszna i aromatyczna gotowa w 10 minut.


Składniki

- 250 g makaronu spaghetti;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 duże ząbki czosnku;
- 1/2 czerwonej pikantnej papryczki chilli bez pestek (ewentualnie płatki chilli do smaku);
- natka pietruszki;
- sól;
- parmezan do posypania.

Przygotowanie

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć drobno posiekany czosnek i chilli, podsmaż chwilę. Ważne, aby tylko delikatne podsmażyć te składniki.
Następnie posól do smaku.
Do przygotowanego sosu dodaj odcedzony makaron, wymieszaj i jeszcze chwileczkę całość podgrzej.
Na końcu całość posyp natką pietruszki i wymieszaj.
Przełóż na talerz i posyp startym parmezanem.

Przepis na aglio olio z bloga smakalajzyt.pl